Kleuters in de klascontext

Kleuters die met buikpijn naar school gaan, of kleuters die zich krijsend op de grond gooien wanneer ze hun zin niet krijgen. Op basis van een nieuw Vlaams onderzoek geeft Tessa Weyns interessante tips in dit blogbericht van de blog ‘opgroeien’.

Meer inzicht in gedragsproblemen van kleuters krijg je van haar directe collega, professor Jantine Spilt, op onze ontmoetingsdag op 7 juni.

Opgroeien

Wanneer kinderen tweeënhalf  jaar oud zijn, gaan ze in Vlaanderen naar de kleuterklas. Naast ouders en familie, worden leerkrachten en leeftijdgenoten dan een belangrijk onderdeel van hun alledaags leven. Zowel leerkrachten als leeftijdsgenoten hebben een belangrijke invloed op het leven van kleuters. Er is echter weinig onderzoek naar het relatieve belang van leerkrachten versus leeftijdsgenoten in de gedragsmatige ontwikkeling van kinderen. Hebben ze beide unieke effecten op kinderen? Welke delen van de ontwikkeling worden het sterkst beïnvloed dooFoto1r hen? Is het vooral belangrijk hoe de leerkracht en het kind zelf interageren, of ook hoe de leerkracht met de gehele klas omgaat? Wij hebben getracht deze vragen te beantwoorden aan de hand van een longitudinale studie in de derde kleuterklas.

De ontwikkeling van het kind

De gedragsmatige ontwikkeling van kinderen kan in drie domeinen opgesplitst worden: externaliserend, internaliserend en prosociaal gedrag. Externaliserende gedragingen zijn gedragingen die naar buiten toe gericht…

View original post 536 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.